Pomogła: 12 razy Wiek: 19 Dołączyła: 21 Sie 2007 Posty: 987 Skąd: Krosno !
Wysłany: Pon Kwi 28, 2008 11:34
WładcaCiemności, po czesci sie z Toba zgadzam. Ja Kochanowskiego baaardzo lubilam czytac, do pewnego momentu. Nienawidze jak poezje rozbiera sie na czesci pierwsze, co zawsze robia w szkolach. Tak bylo u mnie z Kochanowskim, te wszystkie wykresy odnoscie trenów i w ogóle... to jakos mnie zniechecilo do Kochanowskiego i po czasie nie potrafilam juz odnalezc u nego tego co chcialam znalezc, bo wiesz, mialam juz narzucona interpretacje. Wiec dla mnie jego pisanie o Bogu, chwili, zyciu codziennym, przyrodzie w jego wykonaniu zaczelo byc denerwujace;)
a jak zaczne studiowac polonistyke to juz chyba nie bede lubila nikogo...
_________________ Bo we mnie jest seks,
Gorący jak samum.
Bo we mnie jest seks,
Któż oprzeć się ma mu?
On mi biodra opływa, wypełnia mi biust,
Żar sączy z mych ust.
Bo we mnie jest seks,
Co pali i niszczy.
Dziesiątki już serc
Wypalił do zgliszczy.
Tak w ogóle to lubię Mickiewicza (nie za "Pana Tadeusza") ale za Romantyczność" "Do M." "Lilije" no cos pieknego
co w tym jest pieknego ?
Jak cię w dołku nie ściska to dziwna jesteś
"Precz z moich oczu!... posłucham od razu,
Precz z mego serca!... i serce posłucha,
Precz z mej pamięci!... nie tego rozkazu
Moja i twoja pamięć nie posłucha."
Do M.
"Lilije" mnie bawią. Moze dlatego ze moja mama często recytuje mi poczatek tego wiersza z taką dozą humoru, szczególnie poczatek.
"Zbrodnia to niesłychana,
Pani zabija pana;"
Lilije
Tak sobie teraz przypomniałam ze czytałam jeszcze świetne erotyki Tuwima, no cos pieknego
_________________ Dziekuje Panie że mieszczę się w standardzie,
że nie wystaje za nawias.
Lecz czemu mi dałeś marną mysią wiarę. Przeczuwam klęske już na wstępie...
Dziękuję Panie że mieszcze się w szeregu.
Za średni wzrost, letnie ciało
Lecz czemu dumy pożałowałeś Panie.
Kolana pieką od klękania... HEY
To Pan Panie Zbigniewie Herbercie. Dziękuję za każde słowo "Raportu z Oblężonego Miasta" za każdą refleksję o mnie i całym świecie. Wielkim pan był jest i będzie. Dopóki po świecie będzie chodzić cnota, honor i mądrość dopóty Herbert księciem będzie.
A poza tym Leśmian - piewca miłosnego uniesienia na łonie natury. Zdziwionego i arcynaturalnego. Kto piękniej o miłości pisał? O tej pierwszej, tej zdziwionej, która nie zna innych upojeń oprócz samej siebie?
Krzysztof Kamil Baczyński, który wyjątkowo szybko. Za szybko polską ziemię przeżegnał ręką.
Obok nich stoi rzecz jasna cała plejada poetów, piewców narodu, czcicieli ziemiańskiego życia, wielbicieli dworu i zmysłowej przyjemności
_________________ "Niebo gwiaździste nade mną. Prawo moralne we mnie." - Immanuel Kant.
"Komunistów zabijam dla przyjemności" - Tony Montana.
Pomogła: 12 razy Wiek: 19 Dołączyła: 21 Sie 2007 Posty: 987 Skąd: Krosno !
Wysłany: Wto Kwi 29, 2008 14:02
Misha napisał/a:
A poza tym Leśmian - piewca miłosnego uniesienia na łonie natury. Zdziwionego i arcynaturalnego. Kto piękniej o miłości pisał? O tej pierwszej, tej zdziwionej, która nie zna innych upojeń oprócz samej siebie?
no chyba zartujesz... po tym seksie w malinach to juz zwatpilam w tworczosc lesmiana. Nie ma nic gorszego.
Z Herbertem i Baczynskim sie zgodze;)
Dobra Szehe, moze "Do M." jest ładne. I kilka innych utworow, ale to gora 2-3.
Mickiewicza nie lubie;)
_________________ Bo we mnie jest seks,
Gorący jak samum.
Bo we mnie jest seks,
Któż oprzeć się ma mu?
On mi biodra opływa, wypełnia mi biust,
Żar sączy z mych ust.
Bo we mnie jest seks,
Co pali i niszczy.
Dziesiątki już serc
Wypalił do zgliszczy.
_________________ Smoking and drinking and dancing and kissing
And selling and swelling and telling good stories
Just scoring and screwing and whoring ignoring
And talking and talking and saying nothing
no chyba zartujesz... po tym seksie w malinach to juz zwatpilam w tworczosc lesmiana. Nie ma nic gorszego.
Jak możesz?
W malinowym chruśniaku, przed ciekawych wzrokiem
Zapodziani po głowy, przez długie godziny
Zrywaliśmy przybyłe tej nocy maliny.
Toż to jest cudowne.
Co do Herberta, zniechęiciła mnie do niego podstawówka, gimnazjum, gdzie wciąż bezowocnie nauczycielka próbowała nam wytłumaczyć o co biega w wierszu "Pudełku zwane wyobraźnią"
_________________ Dziekuje Panie że mieszczę się w standardzie,
że nie wystaje za nawias.
Lecz czemu mi dałeś marną mysią wiarę. Przeczuwam klęske już na wstępie...
Dziękuję Panie że mieszcze się w szeregu.
Za średni wzrost, letnie ciało
Lecz czemu dumy pożałowałeś Panie.
Kolana pieką od klękania... HEY
Agnieszka Osiecka (jakby nie patrzeć poetka)
Wisława Szymborska
Krzysztof Kamil Baczyński
Jan Kochanowski
Maria Pawlikowska-Jasnorzewska
Adam Mickiewicz
_________________ Ze mną można tylko w dali zniknąć cicho...
Książki są jak ludzie,
jednych nie warto nawet poznawać,
innych poznajesz,
ale na drugi dzień już o nich nie pamiętasz,
a z niektórymi warto spędzić każdy dzień,
całe życie...
fakt zgodzę się z większością, że Baczyński pisał wspaniałe utwory, lecz lubię też ballady Mickiewicza, ale najbardziej na świecie uwielbiam Edgara Allana Poe. On jest niesamowity, jego wiersze po prostu piękne:)