ja lubię
K. I. Gałczyńskiego<-najbardziej
A. Asnyka
J. Przybosia
B. Jasieńskiego
W. Szymborską
M. Pawlikowska-Jasnorzewską
S. Przybyszewskiego
J. Kornhausera
A. Zagajewskiego
i M.Białoszewskiego.
Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1654 Skąd: IV RP ;)
Wysłany: Nie Kwi 20, 2008 17:32
Nie lubię poezji ( tak jakby nie można było napisac wprost o co chodzi, tylko wymyślac niewiadomo co ) ale Boy-Żeleńskiego jako jedynego uwielbiam
_________________ Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą
Pomogła: 4 razy Wiek: 15 Dołączyła: 25 Sie 2007 Posty: 1315 Skąd: z Opoczna
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 07:55
Przede wszystkim Krzysztof Kamil Baczyński. Jego twórczość najbardziej do mnie trafia. Oprócz tego Wisława Szymborska, ks. Jan Twardowski, Leopold Staff i raczej nielubiany Juliusz Słowacki.
_________________ Prosiaczku, bo miłość jest wtedy kiedy się kogoś lubi... za bardzo
Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu.
Pomogła: 12 razy Wiek: 19 Dołączyła: 21 Sie 2007 Posty: 987 Skąd: Krosno !
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 19:25
ghandi napisał/a:
W. Szymborską
M. Pawlikowska-Jasnorzewską
pod tym sie podpisze.
Pozatym najbardziej Poświatowska
pozniej Stachura, Milosz, Gajcy, Baczyński, Norwid, nawet Słowackiego lubie, Staff, Osiecka, Lipska, Tuwim, Twardowski, jak mi sie cos przypomni to napisze;)
hmm... kazdy pisze Norwida, a czy kazdy go rozumie ?:)
_________________ Bo we mnie jest seks,
Gorący jak samum.
Bo we mnie jest seks,
Któż oprzeć się ma mu?
On mi biodra opływa, wypełnia mi biust,
Żar sączy z mych ust.
Bo we mnie jest seks,
Co pali i niszczy.
Dziesiątki już serc
Wypalił do zgliszczy.
patron mojej szkoły ale czytałam tylko jego jeden tren "Firanka"
Tak w ogóle to lubię Mickiewicza (nie za "Pana Tadeusza") ale za Romantyczność" "Do M." "Lilije" no cos pieknego
Lubiłam tetmajera, ale moja nauczycielka mi go zbrzydziłą Zepsuła mi w ogóle mój obraz wiersza "Lubię kiedy kobieta..."
Lubię Gałczyńskiego
Nie przepadam za Białoszewskim, jak ktoś czytałm mam nadzieje że wie o co chodzi, ja go nie rozumiem.
A poza tym Młoda Polska cała jest beznadziejna, ech..
_________________ Dziekuje Panie że mieszczę się w standardzie,
że nie wystaje za nawias.
Lecz czemu mi dałeś marną mysią wiarę. Przeczuwam klęske już na wstępie...
Dziękuję Panie że mieszcze się w szeregu.
Za średni wzrost, letnie ciało
Lecz czemu dumy pożałowałeś Panie.
Kolana pieką od klękania... HEY
Wysłany: Nie Kwi 27, 2008 10:43
Szehe napisał/a:
Tak w ogóle to lubię Mickiewicza (nie za "Pana Tadeusza") ale za Romantyczność" "Do M." "Lilije" no cos pieknego
co w tym jest pieknego ?
Szehe napisał/a:
Lubiłam tetmajera, ale moja nauczycielka mi go zbrzydziłą Zepsuła mi w ogóle mój obraz wiersza "Lubię kiedy kobieta..."
Dlatego ja uwazam ze poezji nie powinno sie omawiac w szkole
Szehe napisał/a:
Nie przepadam za Białoszewskim, jak ktoś czytałm mam nadzieje że wie o co chodzi, ja go nie rozumiem.
ja tez. Koles jest dziwny;)
Gorący jak samum.
Bo we mnie jest seks,
Któż oprzeć się ma mu?
Żar sączy z mych ust.
Bo we mnie jest seks,
Co pali i niszczy.
Dziesiątki już serc
Wypalił do zgliszczy.
Wysłany: Nie Kwi 27, 2008 16:26
WładcaCiemności napisał/a:
Arcypoeta z Czarnolasu.
a mnie sie Kochanowski nie podoba. To znaczy, pisał ładnie, ale o głupotach:)
Gorący jak samum.
Bo we mnie jest seks,
Któż oprzeć się ma mu?
Żar sączy z mych ust.
Bo we mnie jest seks,
Co pali i niszczy.
Dziesiątki już serc
Wypalił do zgliszczy.
Jak to o głupotach? Pisał o cnocie, mądrości, o "chwytaniu dnia", jednoczenia, oraz kontemplacji z przyrodą. Cała jego filozofia łączyła cnotliwe życie mędrca korzystającego z przyjemności dnia powszedniego. Owszem, niektóre przyjemności można traktować jako błahe, ale według niego(oraz jego mistrzów) nie ma jakościowego podziału przyjemności. Podziwianie doskonałości natury może być równie przyjemne jak biesiada w komnatach pałacowych, ba, nawet samo życie bez cierpień, nawet jeśli przyjemności brak, może przebiegać szczęśliwie.
Grunt, to nie podleganie afektom, czy też namiętnościom, które są dla człowieka zgubne. ;]
_________________ I hate people. But I love gatherings.