Może film spaprali, jednak gra wiedźmin całkiem przyzwoicie wygląda. Nie wiem jak jest z fabułą, ale jak oglądałem filmiki z zapowiedzi to też się dobrze zapowiadała.
Saga "Wiedźmin"? Na pewno nie raz w życiu do niej wrócę. Sapkowski jest chyba moim ulubionym autorem. Łatwo się go czyta + szybkie zwroty akcji + humor + współczesność zmieszana z światami fantasy = super tytuły, do których z pewnością nie raz wrócę i nie chodzi tu o samego wiedźmina.
_________________ Quem dies vidit veniens superbum, hunc dies vidit fugiens iacentem nowa era zarabiania
Bardzo lubię sagę o Wiedźminie-przeczytałam całą+wszystkie opowiadania i zgadzam się z tym co mówił kosek o stylu Sapkowskiego Tylko jak się czyta "Wiedźmina" ma się wrażenie że autor ma jakieś niezrealizowane matrzenia seksualne ;p
_________________ Największy błąd, to poddanie się lękowi przed popełnieniem błędu...
Pomógł: 13 razy Wiek: 10 Dołączył: 18 Maj 2007 Posty: 1365 Skąd: Trn
Wysłany: Nie Lis 04, 2007 21:30
Sapkowski ma wrodzony dar narracji, po prostu czytając Wiedźmina czekamy na rozwój wydarzeń. Poza tym plejada barwnych postaci i oryginalna fabuła, która nie ogranicza się tylko do walki dobra ze złem łączy się w jedną z moich ulubionych pozycji fantasy.
ps. Oprócz tego czytam tylko kryminały.
_________________ nastolatkowie.com.pl - Dramat, Romans i Komedia.
Użytkowniku: nie sraj do własnego talerza, używaj opcji SZUKAJ.
Trochę się jednak zawiodłem, że najbarwniejsze postacie zostały uśmiercone: Augolame, Gerald i moja Yen. Augo była by świetną burdelmamą . Można ich wprawdzie wskrzesić czytając opowiadania (tzn. Yennefer i wiedźmina), ale je przeczytać przed przystąpieniem do pierwszego tomu tj. "Krew elfów".
_________________ Quem dies vidit veniens superbum, hunc dies vidit fugiens iacentem nowa era zarabiania
W Wiedźminie podoba mi się prawdopodobieństwo opisanych zdarzeń, odniesienia do rzeczywistości (np. rasistowskie napisy na ścianach typu "Elfy do rezerwatu"). No i właśnie - ten świat jest bliższy naszym realiom niż Śródziemie Tolkiena. Coś w nim takiego słowiańskiego, polskiego...
_________________ STRIP SAMBA! http://youtube.com/watch?v=HoyQwrviMbs Eu sou um barco na imensidao do mar
Com saudade do meu porto
Navego, navego, navego nas ondas do mar
Vento me leva pra la de novo
Pomógł: 8 razy Wiek: 17 Dołączył: 15 Gru 2007 Posty: 1004 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: Pon Gru 31, 2007 03:09
Saga momentami przynudza, same opowiadania - miód.
Odniesień jest MASA, świetnie sie to czyta i ogółem - styl ASa nie pozostawia wiele do życzenia. Do tego potrafi tworzyć wspaniałe postacie, które zapdają w pamięć po jednym opowiadaniu (Essi Oczko :<).
_________________ STRIP SAMBA! http://youtube.com/watch?v=HoyQwrviMbs Eu sou um barco na imensidao do mar
Com saudade do meu porto
Navego, navego, navego nas ondas do mar
Vento me leva pra la de novo
Pomógł: 2 razy Wiek: 18 Dołączył: 27 Gru 2007 Posty: 528 Skąd: z półlitrówki.
Wysłany: Pią Sty 04, 2008 15:56
Na razie jestem na etapie opowiadań i zachwyciłam się "Wiedźminem". Gdy go czytam, czuję, jakbym siedziała przy ognisku i sam Jaskier opowiadał mi historię odważnego, acz niezbyt inteligentnego wiedźmina.
_________________ RATOWNIK GRUPY RATOWNICTWA I ŁĄCZNOŚCI "AMRAT"
Tylko jak się czyta "Wiedźmina" ma się wrażenie że autor ma jakieś niezrealizowane matrzenia seksualne ;p
Czytałem książkę, gdzie się pieprzyli co 15 stron średnio. W sumie to na koniu, w domu dla lalek w skali 1:1, na cmentarzu, w kiblu, w szafie i nawet kilka razy w łózku.
To miał być kryminał
Powtórzę, a co by nie.
Klasyka literatury postmodernistycznej, którą kiedyś będzie się przerabiało na polskim
_________________ "Niebo gwiaździste nade mną. Prawo moralne we mnie." - Immanuel Kant.
"Komunistów zabijam dla przyjemności" - Tony Montana.
Pomógł: 2 razy Wiek: 18 Dołączył: 27 Gru 2007 Posty: 528 Skąd: z półlitrówki.
Wysłany: Pią Sty 04, 2008 18:18
Cytat:
Czytałem książkę, gdzie się pieprzyli co 15 stron średnio.
Ja czytałam książkę, w której pieprzyli się średnio co pięć stron, a przez resztę rozmyślali o uniesieniach seksualnych. Z tym, że to była powieść erotyczna, na dodatek homoseksualna i z XIX wieku.
_________________ RATOWNIK GRUPY RATOWNICTWA I ŁĄCZNOŚCI "AMRAT"
Pomógł: 8 razy Wiek: 17 Dołączył: 15 Gru 2007 Posty: 1004 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: Pią Sty 04, 2008 23:06
Misha napisał/a:
Bezimienna napisał/a:
Tylko jak się czyta "Wiedźmina" ma się wrażenie że autor ma jakieś niezrealizowane matrzenia seksualne ;p
Czytałem książkę, gdzie się pieprzyli co 15 stron średnio. W sumie to na koniu, w domu dla lalek w skali 1:1, na cmentarzu, w kiblu, w szafie i nawet kilka razy w łózku.
To miał być kryminał
Powtórzę, a co by nie.
Klasyka literatury postmodernistycznej, którą kiedyś będzie się przerabiało na polskim
Czytałem książkę, w której pieprzyli sie non-stop przez 200 stron, a bohater zrobił stół tylko po to, żeby na nim dogadzać swej partnerce. Zdarza się ;x