Pytanie może wydawać się trudne, ale takim nie jest. Jaki jest ulubiony dzień tygodnia Ignacego Rzeckiego, bohatera powieści "Lalka" i dlaczego ?
_________________ Ayamatte aratamaru-ni habakaru nakare.
Już kilka osób nie wie co to oznacza i chciałoby wiedzieć, więc daje tłumaczenie ^^ :
Nigdy nie zawahaj się przyznać do błędu i przeproś.
Pomogła: 13 razy Wiek: 18 Dołączyła: 15 Kwi 2007 Posty: 1731 Skąd: Dzikie Pola
Wysłany: Wto Cze 03, 2008 17:49
"Lalka" to moja ulubiona lektura, więc pytanie banalne
Rzecki lubił niedziele, ponieważ wtedy obmyślał i wykonywał plany wystaw okiennych na cały tydzień.
_________________ Myslovitz na grudzień:
Deszcz zmyje z szyb brudny śnieg
Tylko pstryk i już nie ma mnie
Czasem bardzo tego chcę
Zostawić wszystkich was
Szukam czegoś przez cały czas
Co zatrzyma mnie ...
Neska, chylę czoła. Nie spodziewałem się dzisiaj dostać odpowiedz na moje pytanie. Widzę, że nie mam czego tutaj szukać, jak tu tacy specjaliści siedzą .
Nesiu, zadajesz kolejne pytanie .
_________________ Ayamatte aratamaru-ni habakaru nakare.
Już kilka osób nie wie co to oznacza i chciałoby wiedzieć, więc daje tłumaczenie ^^ :
Nigdy nie zawahaj się przyznać do błędu i przeproś.
Wysłany: Czw Cze 05, 2008 17:08
Donaj88 napisał/a:
Neska, chylę czoła. Nie spodziewałem się dzisiaj dostać odpowiedz na moje pytanie
Oj, bo "Lalka" to bardzo fajna książka.
Donaj88 napisał/a:
Widzę, że nie mam czego tutaj szukać, jak tu tacy specjaliści siedzą .
Cicho!
To tak na szybko, proszę podać imię i nazwisko założycieli rodu Bohatyrowiczów i który król docenił ich pracę i postawę.
Czasem bardzo tego chcę
Zostawić wszystkich was
Co zatrzyma mnie ...
Pomogła: 1 raz Wiek: 17 Dołączyła: 29 Kwi 2008 Posty: 172 Skąd: Türkiye
Wysłany: Sob Cze 21, 2008 16:57
Neska napisał/a:
To tak na szybko, proszę podać imię i nazwisko założycieli rodu Bohatyrowiczów i który król docenił ich pracę i postawę.
Hm...o ile dobrze pamiętam był to Jan i Cecylia (nazwiska nie pamiętam, było w ogóle podane? ), a jeżeli chodzi o króla to chyba Zygmunt August. Zgadza się?
No to teraz ja
Kim był Fitzwiliam Darcy z książki "Duma i uprzedzenie" ?
Wysłany: Nie Cze 22, 2008 21:18
Dziewczyna_Indianina napisał/a:
Hm...o ile dobrze pamiętam był to Jan i Cecylia (nazwiska nie pamiętam, było w ogóle podane? ), a jeżeli chodzi o króla to chyba Zygmunt August. Zgadza się?
Zgadza się, a nazwisko to oczywiście Bohatyrowicz
Czasem bardzo tego chcę
Zostawić wszystkich was
Co zatrzyma mnie ...
Pomogła: 12 razy Wiek: 19 Dołączyła: 21 Sie 2007 Posty: 987 Skąd: Krosno !
Wysłany: Pią Cze 27, 2008 17:27
No widze ze jeszcze nkt nie odpowiedzial, a wiec ja odpowiem.
Pan Durcy był to dżentelmen, taki typowy romantyczny bohater.
Kim był? najprosciej powiedziec ze z poczatku był osoba znienawidzona przez Elizabeth Bennet, a pozniej byla miedzy nimi wielka milosc
[ Dodano: Sob Lip 12, 2008 12:34 ]
Hmm widze ze "dziewczyny indianina" juz nie ma, ktora zadawała pytanie o Dumie i uprzedzeniu, ale ja odpowiedziałam na to pytanie, ktore ona zadała, i wiem ze odpowiedziałam dobrze, tak więc pozwole sobie zadac kolejna zagadke:)
Kto powiedział kiedyś że "nawet szkoła nie potrafi zabic dobrej poezji"
_________________ Bo we mnie jest seks,
Gorący jak samum.
Bo we mnie jest seks,
Któż oprzeć się ma mu?
On mi biodra opływa, wypełnia mi biust,
Żar sączy z mych ust.
Bo we mnie jest seks,
Co pali i niszczy.
Dziesiątki już serc
Wypalił do zgliszczy.
Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1654 Skąd: IV RP ;)
Wysłany: Czw Lip 17, 2008 10:37
Wybacz Mokate, ale 2 tygodnie minęły, nikt nie odpowiedział, a nie chcę aby temat umarł śmiercią naturalną. Prościzna więc:
Jak nazywa się Polak, którego jednak imienia i nazwiska po polsku nie skojarzycie, a raczej angielską jego wersję, który napisał książkę o pewnym Lordzie imieniem Jim oraz inną o bestialstwie białych ludzi w Afrycena podstawie której powstał kultowy film 'Czas Apokalipsy'?
[ Dodano: Czw Lip 17, 2008 11:38 ]
obie te książki są szkolnymi lekturami
_________________ Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą
Pomógł: 11 razy Wiek: 18 Dołączył: 26 Maj 2008 Posty: 1464 Skąd: Od mamy
Wysłany: Czw Lip 17, 2008 10:49
Mokate, Zbigniew Herbert.
Konrad, Josepha Conrad bądź Józef Korzeniowski.
Wysłany: Czw Lip 17, 2008 16:50
jedziesz Kapeć
_________________ Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą
Wysłany: Czw Lip 17, 2008 16:52
Jaki rodzaj miłości (fizycznej) cenił Platon?
Wysłany: Czw Lip 17, 2008 17:14
platoniczna oczywiście i wydaje mi się nawet że stąd ta nazwa
Pomogła: 12 razy Wiek: 19 Dołączyła: 21 Sie 2007 Posty: 987 Skąd: Krosno !
Wysłany: Czw Lip 17, 2008 17:26
platoniczna to chyba nie jest milosc fizyczna?
seks oralny
_________________ Bo we mnie jest seks,
Gorący jak samum.
Bo we mnie jest seks,
Któż oprzeć się ma mu?
On mi biodra opływa, wypełnia mi biust,
Żar sączy z mych ust.
Bo we mnie jest seks,
Co pali i niszczy.
Dziesiątki już serc
Wypalił do zgliszczy.