Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1642 Skąd: IV RP ;)
Wysłany: Nie Maj 25, 2008 15:51 Zagadki literackie
Analogicznie do zagadek historycznych: jest zagadka, jeśli znasz odpowiedz - piszesz, czekasz na potwierdzenie poprawnej odpowiedzi po czym w razie podania dobrej odpowiedzi - zadajesz swoją zagadkę. Kto pierwszy - ten lepszy
"...Co to za stworzenie, które w młodości chodzi na 4 nogach, w sile wieku na 2, a na starość na 3?...?
Z jakiego utworu pochodzi ta zagadka i jak brzmi jej rozwiązanie?
_________________ Niewielu jest ludzi, którzy się interesują tym, co kto inny myśli albo ma do powiedzenia. W najlepszym razie słuchają ci,żebyś ty potem musiał ich wysłuchać. I wszyscy nawzajem wciskają sobie tony kitu. - WW
Pomogła: 12 razy Wiek: 19 Dołączyła: 21 Sie 2007 Posty: 1012 Skąd: Krosno !
Wysłany: Nie Maj 25, 2008 15:56
zagadna jest prosta
To stworzenie to człowiek,
w młodosci raczkuje - 4 nogi
w sile wieku - na 2 czyli normalnie
a na starosc na 3 - dwie nogi + laska
a zagadka to chyba z Krola Edypa, to zagadka ktora zadał sfinks o ile sie nie myle
_________________ Bo we mnie jest seks,
Gorący jak samum.
Bo we mnie jest seks,
Któż oprzeć się ma mu?
On mi biodra opływa, wypełnia mi biust,
Żar sączy z mych ust.
Bo we mnie jest seks,
Co pali i niszczy.
Dziesiątki już serc
Wypalił do zgliszczy.
Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1642 Skąd: IV RP ;)
Wysłany: Nie Maj 25, 2008 16:04
Dobrze, poprawna odpowiedz (choc gdybym wiedział że odpowiadac będzie maturzystka która zdawała rozszerzony polski to zadałbym o wiele trudniejsze pytanie ). Proszę <podaje totemik dzięki któremu możesz zadac pytanie>
_________________ Niewielu jest ludzi, którzy się interesują tym, co kto inny myśli albo ma do powiedzenia. W najlepszym razie słuchają ci,żebyś ty potem musiał ich wysłuchać. I wszyscy nawzajem wciskają sobie tony kitu. - WW
Wysłany: Nie Maj 25, 2008 16:08
Ha ! no to teraz sie strzeżcie bo zadaje pytanie ja ! hmmm....
Jakiego poete mam na mysli...:)
nie no zartuje:)
z jakiej ksiazki pochodzi cytat:
"mysli, ktorych sie nie zdradza, ciaza nam, zagniezdzaja sie, paralizuja nas, niedopuszczaja nowych i w koncu zaczynaja ginac"
wiem ze trudne, ale moze ktos jednak zna odpowiedz;)
Gorący jak samum.
Bo we mnie jest seks,
Któż oprzeć się ma mu?
Żar sączy z mych ust.
Bo we mnie jest seks,
Co pali i niszczy.
Dziesiątki już serc
Wypalił do zgliszczy.
"Gdyby życie było słodkie jak czekolada... Jak byśmy się czuli? Ciągle poszukiwalibyśmy czegoś innego, by uwolnić się od tej przesłodzonej mdłości... "
Im więcej widzę - tym mniej rozumiem.
Im więcej wiem - tym mniej rozumiem.
Moja niska frekwencja na forum spowodowana jest powrotem do szkoły. na szczęście przerwa bożonarodzeniowa trwa w tym roku 2 tygodnie.
Éric-Emmanuel Schmitt " Oskar i Pani Róża" Ale cóż Aguś była pierwsza
_________________ [...]Et si tu n'existais pas,
J'essaierais d'inventer l'amour,
Comme un peintre qui voit sous ses doigts
Naître les couleurs du jour.
Et qui n'en revient pas.[...]
Wysłany: Pon Maj 26, 2008 11:15
dobrze Aguś zadajesz pytanie
Gorący jak samum.
Bo we mnie jest seks,
Któż oprzeć się ma mu?
Żar sączy z mych ust.
Bo we mnie jest seks,
Co pali i niszczy.
Dziesiątki już serc
Wypalił do zgliszczy.
"Gdyby życie było słodkie jak czekolada... Jak byśmy się czuli? Ciągle poszukiwalibyśmy czegoś innego, by uwolnić się od tej przesłodzonej mdłości... "
Moja niska frekwencja na forum spowodowana jest powrotem do szkoły. na szczęście przerwa bożonarodzeniowa trwa w tym roku 2 tygodnie.
Nie wiem czy o to chodzi, ale "Tren dla Fortynbrasa" jest nawiązaniem do "hamleta" Williama Szekspira, więc strzelam, że to chodziło właśnie o Szekspira.
Proszę tylko mnie nie zabijać śmiechem, gdyż nigdy nie byłem orłem z literatury .
_________________ Ayamatte aratamaru-ni habakaru nakare.
Już kilka osób nie wie co to oznacza i chciałoby wiedzieć, więc daje tłumaczenie ^^ :
Nigdy nie zawahaj się przyznać do błędu i przeproś.
Wysłany: Czw Maj 29, 2008 11:21
Postacią główną jest tutaj Fortynbras. Prowadzi on monolog, którego odbiorcą jest nieżyjący Hamlet. Czyli dla Hamleta;)
Gorący jak samum.
Bo we mnie jest seks,
Któż oprzeć się ma mu?
Żar sączy z mych ust.
Bo we mnie jest seks,
Co pali i niszczy.
Dziesiątki już serc
Wypalił do zgliszczy.
Pomógł: 5 razy Wiek: 18 Dołączył: 26 Maj 2008 Posty: 1206 Skąd: Od mamy
Wysłany: Czw Maj 29, 2008 19:21
Miłosz, Czesław Miłosz
Prawda czyni ludzi dojrzałymi. Prawda jest fikcją, zatem dojrzałość również nią jest. Możesz tłumić sugestię, autosugestii się nie wyzbędziesz. Zawsze odnajdziesz mniej lub bardziej infantylnych od siebie.
- Kapeć
Nieistotne jest to co powiesz, ale jak inni to odbiorą.